Esihenkilö tai hankevetäjä – oletko tiedostanut, miten jämäkkyys, sen puute tai ylikorostuminen vaikuttaa jaksamiseen ja aikaansaamiseen? Sillä osaatko sanoittaa tarpeesi, puuttua tarvittaessa ja sanoa ei sekä millä tavalla sen teet, on merkitystä elämänlaatuusi ja siihen, mitä saat aikaan itse ja hankkeissasi. 

Alla kolme näkökulmaa, miten sopivasti jämäkkä jaksaa ja saa aikaan tuloksia muita enemmän.

1. Itseluottamuksesi ja minäkuvasi vahvistuu

Myötäilemällä ja välttelemällä voit välttää konfliktit toisten kanssa ja kokea hetkellistä helpotusta kun epämukavaksi tai pelottavaksi kuvittelemasi keskustelu jää käymättä. Samalla aiheutat itsellesi sisäisen konfliktin, sillä omat tunteesi ja tarpeesi jäävät huomioimatta. Voit myös kokea syyllisyyttä, häpeää tai turhautumista, kun tiedät, että keskustelu olisi pitänyt käydä tai näkökulma esittää. Päälle jäävä tunne nakertaa pidemmän päälle itseluottamustasi sekä minäkuvaasi.

Kun tunnistat ja kerrot omat tarpeesi sekä puolustat omia rajojasi toista kunnioittaen, kunnioitat myös itseäsi sekä kohtaat oman pelkosi tai epämukavuutesi. Voitat itsesi ja voit katsoa peiliin tuntematta häpeää tai katumusta. Näin vahvistat itseluottamustasi ja minäkuvaasi. Ja seuraavan kerran jämäkkänä olo onkin helpompaa.

2. Aivojesi potentiaalia vapautuu

Päälle jäävä syyllisyyden tai häpeän tunne tai epämukava ajatus pyörii mielessäsi. Kokemasi tunnetila rajoittaa aivojesi suorituskykyä, sillä ne menevät hälytystilaan, joka kuormittaa niin fyysisesti kuin psyykkisesti.

Samalla henkinen kynnys kasvaa, jolloin todennäköisesti seuraavassa kerran sinun on vielä vaikeampi puolustaa rajojasi tai käydä muuten epämukava keskustelu. Mikä puolestaan entisestään rajoittaa suorituskykyä ja lisää kuormituksen kokemustasi. Rajoittava kierre on valmis.

Kun tunnistat tunteesi, hyväksyt ja käsittelet ne, siirryt puolustustilasta normitilaan. Tällöin sinun on helpompi keskittyä tekemiseesi, katsoa asioita eri näkökulmista, löytää vaihtoehtoja ja ratkaisuja sekä tehdä päätöksiä. Samalla kykysi ja halusi tehdä yhteistyötä paranee.

3. Ajankäyttösi (ja –hallintasi) järkevöityy

Kun jätät huolehtimatta omista tarpeistasi – jätät kertomatta tai puolustamatta niitä tai jätät sanomatta ei – sanot kyllä jollekin. Asetat toisten tarpeet etusijalle, jolloin aikasi ja energiasi kuluu niiden täyttämiseen.

Vastaavasti samalla kun keskityt varmistamaan oman näkemyksesi läpimenon tai taisteluihin tuulimyllyjä vastaan, sinulle tärkeitä asioita voi jäädä tekemättä, joudut tekemään ne puolivillaisesti tai joudut venyttämään päivääsi tehdäksesi ne.

Toimimalla arvostavan jämäkästi annat tilaa ja suojelet sitä, mikä on sinulle tärkeää ja arvokasta. Säädät ja hallitset itse, mihin energiasi ja aikasi käytät. Näin voit vapauttaa ja suunnata energiasi tärkeiden asioiden tekemiseen riittävän hyvin. Lisäksi kiireen kokemuksesi pienenee.

Toki on tilanteita, joissa on parempi myöntyä toisen pyyntöön kuin alkaa taistelemaan tuulimyllyjä vastaan. Tilanteita, joissa jämäkkyydellä saavutettu voitto on pienempi kuin mahdolliset seuraukset siitä. Kriisitilanteita, joissa päätökset on tehtävä nopeasti ja pienessä piirissä. Muutamia mainitakseni. Ne on hyvä tiedostaa.

Kiinnitä huomiota tapaasi toimia – vaikuta aikaansaamiseesi

Esihenkilönä tai hankevastaavana taito olla sopivasti jämäkkä ja sanoa tarvittaessa ei, määrittelee elämänlaatuasi ja aikaansaannoksiasi sekä saamaasi arvostustasi. Viimeisestä lisää seuraavassa postauksessa.

Kun haluat kehittyä arvostavan jämäkäksi, jaksaa ja saada aikaan tuloksia, tunnista tapasi toimia epämukavissa ja vaikeissa tilanteissa sekä tiedosta, miten tunnetaitosi vaikuttavat jämäkkyyteesi. Liikkeelle tunnetaidoissasi pääset vaikkapa testaamalla omia taitoja tai tutustumalla ToimintaKonseptin Tunnekoulun avoimeen sisältöön.

Ja jos haluat oppia lisää jämäkkyydestä, tutustu Sopivasti jämäkkä-valmennuksiimme ja ota yhteyttä. Rakennetaan teille sopiva kokonaisuus.

 

Sari LaitinenSari Laitinen

Sari Laitinen on sparraaja, coach ja valmentaja, joka auttaa onnistumaan omassa työssä ja ihmisten kanssa – yhteistyössä, johtamisessa, uudistuksissa ja muutoksissa. Ihmismielen toiminta, tunteet ja ajattelu ovat sydäntä lähellä. Sari haluaa auttaa jokaista kaivamaan itsestään parhaan esille hyödyntämällä aivotutkimuksen tuloksia – hän tekee työn ohella väitöskirjaa mindsetistä Aalto-yliopistossa työpsykologian ja johtamisen tutkimusryhmässä. Sari on sertifioitu Business Coach©, sosiaalisten ja tunnetaitojen ESCI (Emotional and Social Competences)-, resilienssi- ja tiimisynergiavalmentaja sekä KTM.

www.toimintakonsepti.fi

 

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin, kiitos!